Driftinformation:
Medeltemperatur Gällivare:
dec 2024: -7,4 dec 2023: -13,1 Normal: -9,9
Gällivare Energi förbereder sig för att ställa om från biobränsle till fossilfri restvärme
I Gällivare sker just nu stora industriella investeringar kopplat till den gröna omställningen. LKAB:s satsningar på fossilfri och vätgasbaserad produktion av järnsvamp genom Hybrit-teknologi är en dem. Denna produktion kommer generera stora mängder restvärme – restvärme som kan tas tillvara för att värma våra hus och lokaler.
Under 2024–2026 pågår ett EU-finansierat projekt som syftar till att förbereda Gällivare Energi på de anpassningar som krävs för att ställa om till restvärme i fjärrvärmenätet.
Gällivare Energi producerar idag fjärrvärme genom förbränning av biobränsle. Biobränsle är förnybart, men det måste ofta transporteras långa sträckor. Efterfrågan på biobränsle stiger dessutom, och därmed också priserna. I samband med industriomställningen i regionen anpassar vi fjärrvärmeproduktionen till ett helt och hållet cirkulärt och fossilfritt system.
LKAB:s fossilfria järnsvampsprocess kommer att generera mycket stora mängder restvärme, som annars skulle behöva kylas, vilket i sin tur skulle kräva energi. Och de skogsrester som Gällivare Energi inte längre kommer behöva kommer kunna nyttjas av andra verksamheter som behöver förnybara resurser. Genom att ta vara på LKAB:s restvärme bidrar vi därmed till att den industriella gröna omställningen blir ännu effektivare.
Sedan 2024 pågår ett EU-finansierat projekt som ska utreda förutsättningarna för att kunna driftsätta det anpassade fjärrvärmesystemet så snart LKAB:s produktion av fossilfri järnsvamp kommit igång, vilket beräknas ske under 2029. Inom projektet kommer vi göra tekniska utredningar, tester och simuleringar och undersöka framtida affärsmodeller och samarbetsformer. Projektet pågår till juni 2026 och leds av forsknings- och konsultföretaget Profu.
Frågor och svar
Våra kunder och deras hyresgäster kommer inte märka av omställningen. Fjärrvärmen kommer fortsatt levereras med samma tillförlitlighet. Somliga värmecentraler kan dock komma att behöva anpassas och lokalt kommer vi lägga ner nya fjärrvärmeledningar i marken vilket tillfälligt kan betyda avstängning av vissa gator.
Kostnaden för att producera biobaserad fjärrvärme har ökat de senaste åren som en följd av det ryska anfallskriget i Ukraina och ökad efterfrågan på biobränsle. Vi på Gällivare Energi arbetar kontinuerligt med att minska kostnaderna i verksamheten och vår ambition med restvärmesamarbetet är att det ska ge lägre fjärrvärmepriser.
Ett fjärrvärmenät anpassat till restvärme som en annan part tillhandahåller ställer nya krav på samarbete och dialog. Vi kommer också behöva göra tekniska anpassningar för att exempelvis kunna lagra restvärme, för att säkerställa att kunder inte blir utan värme när den behövs som mest. LKAB:s gröna omställning är en investering för framtiden och vi går in i den här omställningen med gemensamma intressen.
LKAB:s produktion av järnsvamp kommer att generera två olika restvärmeflöden. Det ena flödet uppstår vid järnsvampsprocessen och kommer vara cirka 90 grader varmt och det andra vid tillverkningen av vätgas och kommer vara en betydligt lägre temperatur. Vid konventionell fjärrvärmeproduktion med biobränsle- eller avfallsförbränning får vi ofta lite högre temperaturer, omkring 100 grader. Vi kommer använda det 90-gradiga restvärmeflödet i kombination med vår egen värmeproduktion för att säkerställa att alla våra kunder alltid får den värme dom behöver. Restvärmen med lägre temperatur går inte att använda för fjärrvärme men däremot kan den nyttjas för andra verksamheter, exempelvis för direkt uppvärmning av storskaliga växthus. Projektet ska utreda förutsättningarna för att nyttja även denna restvärme.
Det befintliga fjärrvärmenätet i Gällivare har vuxit fram under många år, från början med förbränning av olja. Det har flera begränsningar, inte minst kopplat till geografi och vårt arktiska klimat. I dagens nät är kraftvärmeverket navet i distributionen, och nätet har anpassats efter det. Restvärmen däremot kommer från ett annat håll i nätet. Temperaturen påverkar också flödena, och med all sannolikhet innebär det att vissa kundcentraler behöver anpassas. Vi behöver också utveckla systemet för distribution och lagring av energi.
Omställningen är indelad i tre faser. Under den första fasen kommer cirka två tredjedelar av fjärrvärmeproduktionen vara restvärmebaserad och en tredjedel fortsatt biobränslebaserad. I takt med att LKAB:s produktionskapacitet ökar kan andelen restvärme öka för att i tredje och sista fasen täcka upp till 100 procent av fjärrvärmeproduktionen. Projektet som finansieras av EU fokuserar enbart på fas 1.
Ungefär 10 procent av svensk fjärrvärmeproduktion utgörs av olika former av industriell restvärme och intresset är ökande. Gällivare Energi är inte ensamma om utmaningen att anpassa ett gammalt fjärrvärmenät till hantering av restströmmar. Under resans gång har vi tät kontakt med liknande projekt för att lära av varandras erfarenheter. Till dessa hör bland andra Luleå Energi som har ett restvärmesamarbete med SSAB via det gemensamt ägda bolaget Lulekraft och Tekniska verken i Kiruna som, liksom Gällivare Energi, har ett samarbete med LKAB som på sikt ska leda till hundra procent restvärme.
Intresset för omställningen av Sveriges basindustri är stort i EU. Projektet ger oss en möjlighet att bidra till hållbar stadsutveckling i Gällivare, där våra erfarenheter kan stå som modell för andra när det är dags för dem att ta tillvara olika former av restströmmar som kommer av den gröna omställningen. Stödet från EU kommer därmed fler till del än bara Gällivare Energi.
Gällivare kommun arbetar aktivt med att främja hållbar utveckling och grön omställning i regionen. Kommunen samverkar med både LKAB och Gällivare Energi för att skapa en cirkulär ekonomi där restvärme och andra resurser används effektivt. Detta samarbete är avgörande för att uppnå de långsiktiga målen för minskat fossilberoende och skapa jobb och tillväxt i regionen.
Fyra frågor till Erik Karlsson, vd på Gällivare Energi
Vad betyder den gröna industriella omställningen för Gällivare?
Omställningen har en enorm betydelse för hela regionen och inte minst för Gällivare. Vi ser stora nyttor för hela samhället. Järnsvampsprocessen kommer vara en betydande källa till uppvärmning av bostäder och lokaler och möjligen också för andra verksamheter som vill etablera sig i kommunen.
Vilken roll spelar Gällivare Energi?
Gällivare Energi har en helt central roll. Genom att vi tar vara på en restvärme som annars skulle kylts ner och gått förlorad bidrar vi till ett effektivt nyttjande av resurser. Vi kommer leverera en lokalt producerad, fossilfri och prisvärd fjärrvärme för lång tid framöver. Det är ett otroligt spännande projekt och vi som bolag har fått en unik möjlighet att satsa framåt.
Hur ser intresset ut utifrån?
Intresset och nyfikenheten är stor, både från energibranschen och allmänheten. Vi får samtal från olika intressenter som vill ta del av den här fossilfria värmen för att etablera verksamheter i kommunen. Intresset kommer antagligen öka ytterligare om järnsvampsprocessen skalas upp och skapar ännu mer restvärme.
Vad händer i projektet just nu?
Just nu råder högtryck i projektet, alla arbetspaket är igång och vi befinner i oss i ett intensivt skede av olika tester och modelleringar. Vi har också börjat få resultat från våra tester och allt tyder på att vi ligger i linje med våra planer och mål.
Fakta om projektet
Gällivare Energi driver ett treårigt projektet som ska bidra till att lösa utmaningen om ett mer hållbart och smart energisystem i Övre Norrland. Projektet skapar förutsättningar att införa ett uppdaterat system för fjärrvärme i Gällivare, redo att effektueras 2026 eller när LKABs och Hybrits produktion av fossilfritt stål kommit igång.
Ett antal tekniska utredningar, tester och simuleringar genomförs för att förbereda de anpassningar som behöver göras för att kunna använda låggradig spillvärme i det befintliga systemet. Kunskap samlas också in från andra pågående utvecklingsprojekt som hanterar utmaningar och möjligheter rörande restvärmens temperatur respektive lagringsmöjligheter.
Erfarenheterna sprids och delas till andra energibolag, i första hand verksamma aktörer i de norrbottniska omställningskommunerna eftersom de har delvis liknande utmaningar.
På sikt kommer privata och offentliga fastighetsägare kunna ta del av den 100%-iga cirkulära fjärrvärmen.
Projekt: | Omställning av energisystemet i Gällivare till industriell restvärme |
Projektägare: | Gällivare Energi AB |
Projekttid: | 2023-06-01 – 2026-09-30 |
Medfinansiärer: | Europeiska Regionalfonden och Region Norrbotten |