GÄLLIVARE ENERGI - din egen energi
STARTSIDA    OM FÖRETAGET    AKTUELLT    PRIVAT    FÖRETAG    FRÅGOR OCH SVAR    NEDLADDNINGAR    KONTAKT
ALLMÄNT


Klicka på bilden för att se den i ett större format
Vad är fjärrvärme?
Klicka på bilden

Själva namnet fjärrvärme ger en tydlig antydan om vad det handlar om. Värmen kommer någon annanstans ifrån. Istället för att var och en har sin egen uppvärmning, levereras värmen från en central anläggning. En enda anläggning, med avancerad rening och kvalificerad personal, ersätter ett stort antal små pannor utan rening.

Fjärrvärmen av idag är en resurssnål och miljövänlig form av värmeproduktion. För kunderna är det ett bekvämt, bekymmersfritt och säkert sätt värma upp bostäder, kontor, butiker, industrier, sjukhus med mera.

Det är också en mycket vanlig form av uppvärmning. Ungefär hälften av alla lägenheter i flerbostadshus i Sverige värms med just fjärrvärme. Till detta kommer ungefär 130 000 småhus och villor samt en mängd industrier och offentliga lokaler. Totalt har fjärrvärmen cirka 40 procent av värmemarknaden i Sverige.

Utbyggnaden av fjärrvärmen, bättre reningsutrustning på fjärrvärmeanläggningarna och bytet från olja till andra bränslen, har betytt mycket för Sveriges miljö. Till exempel har utsläppen av svavel från fjärrvärmeverk minskat med 92 procent mellan 1980 och 1999. Dessutom minskar naturligtvis behovet av att importera olja.

För kunden är fjärrvärme bekymmersfritt och rent. Fjärrvärmen distribueras som hett vatten i välisolerade rör som oftast är nedgrävda i gatan. För småhuset eller bostadsområdet finns sedan en fjärrvärmecentral, där det heta fjärrvärmevattnet värmer vattnet i husets egna värmesystem. Därefter pumpas fjärrvärmevattnet tillbaka till fjärrvärmeanläggningen och värms upp igen. En fjärrvärmecentral för en villa är mindre än en normal tvättmaskin, luktar inte, låter inte och behöver i stort sett ingen tillsyn.

Fjärrvärmen är också en mycket tillförlitlig värmekälla. Tekniken är relativt okomplicerad och har funnits länge. Driftsäkerheten är nästan 100 procent.

 

AKTUELLT


Vi värmer varandra

Läs Svensk Fjärrvärmes annons 'Vi värmer varandra'
Annons


LÄNKAR

Gällivare Kommun

Energiföretagen
  Sverige


Besöksadress:
Betongvägen 7
982 38 GÄLLIVARE
Postadress:
Gällivare Energi AB
Box 244
982 22 GÄLLIVARE
Telefonnummer:
Tel: 0970-755 80
Beredskapsvakt (Efter kontorstid): 0970-755 88
Email:

 
GPS-kordinater:
X=7458460, Y=1709670
System: RT90